Reforma Bany Mas Molines

Cruïlles, 2020

"Hay una grieta en todo, así es como entra la luz."


Leonard Cohen

 

Reformem l'interior del bany del Mas Molines, masia del Baix Empordà que data del segle XVII. En un idíl·lic entorn rural, el Mas Molines és un dels masos principals de l’àrea de Cruïlles, que ara comença a funcionar com a turisme rural. Davant la nova oferta que planteja, neix la necessitat d’adaptar la cambra higiènica, que disposa d’un sol vàter i una sola dutxa, en una gran sala de la masia, per a més usuaris. Així doncs, el requeriment del projecte es redefinir l’espai del bany per a que contingui dues cambres higièniques, sense perdre la majestuositat dels espais que caracteritzen les construccions rurals antigues i alhora tampoc perdre llum... Comencem!

Projecte

El projecte es planteja com una oportunitat d’investigació formal i material; poder provar noves separacions que permetin el pas de la llum però no de les visuals, mantenint així la intimitat necessària. La premissa és realitzar un projecte en sec, de manera que la reversibilitat de l’espai, si l’ús de la masia o de la sala canvia, sigui complet.

Es dissenya doncs un entramat de fusta tractada, resistent a la humitat, on es subjecta un joc de plaques de policarbonat cel·lular d’una cel·la. Segons la posició de la placa, aquesta té un grau de transparència diferent; els interiors, buscant una aparença més privativa i continua, són translúcids, mentre que la “façana” exterior es remata amb un acabat transparent.

 

Aquesta també conté dues planxes de fusta de pi tractada, que permeten la inclusió de prestatges per als usuaris i que acompanyen la cromàtica amb una veta més accentuada i marcada; es remata amb una planxa de policarbonat exteriorment, donant així una sensació unitària i contínua.

Construcció

La construcció es realitza en dues fases; en la primera, és on es realitza tota l’obra més bruta de redistribució dels lavabos i la instal·lació d’una nova dutxa i pica, alhora que s’adapta el sistema d’evacuació. Al ser una masia antiga, cal anar amb compte i veure com està distribuïda la xarxa en relació a forjats i murs. Ho fem amb l’ajuda de la masovera, una manetes, i una companya fontanera; avancem i aprenem noves coses en cada fase!

A la segona fase és on realitzem la separació de les dues cambres. Primer es construeix l’entramat de fusta, esquelet estructural lleuger, que es completa amb la fusta de pi i el policarbonat amb joc de transparències. S’aprofita per fer proves amb diferents llums per assegurar una completa intimitat alhora que es manté el joc de llum. Les portes es rematen amb diagonals, que remarquen l’espai de pas alhora que li donen rigidesa; l’entramat principal també acompanya els acabats, permetent la inclusió de mampares amb policarbonat transparent, incloent així en el projecte tots els acabats.

Conclusió

El resultat final és la unió entre tradició i modernitat; la història d'una masia centenària que es combina amb la innovació d'uns límits que es difuminen. La llum s'utilitza com a material de construcció, delimitant i definint l'espai. Transparència i sensualitat sense perdre mai la intimitat.

Arquitectura de Contacte forma part del Col·lectiu Eixam, on també hi comparteixen espai de treball:

ESTOL Whatsapp.jpg
_LOGO NET I DEFINITIU.jpg
WhatsApp Image 2019-01-31 at 19.27.52.jp
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon