Pèrgola Bioclimàtica a l'Ametlla

Ametlla del Vallès, 2020

“Fui a los bosques porque quería vivir con un propósito; para hacer frente sólo a los hechos esenciales de la vida, por ver si era capaz de aprender lo que aquella tuviera por enseñar, y por no descubrir, cuando llegase mi hora, que no había siquiera vivido.”

Henry David Thoreau

 

Els mesos de confinament han posat més en evidència que mai la importància de cuidar els espais que habitem, tant els interiors com -els qui en tenen el privilegi- exteriors. Així doncs, treballem per dignificar aquests ambients, jardins i patis fins ara residuals per tal que recuperin el seu estatus d’espais essencials de frescor, llum, aire lliure, vegetació i brisa.

Portada_Bioclimàtica_2.jpg

Projecte

El projecte tracta d'habilitar tot un espai d’ombra, llum i aixopluc sobre una tarima de fusta ja construïda. Tot el procés de disseny es realitza conjuntament amb la família; fent-los partícips en el com i en el què, i donant lloc a una creació específica, única i personal.

Tot i suposar un gran repte en ple confinament, la partipació de les persones que habitaran els espais segueix sent essencial per a nosaltres i les sessions i dinàmiques telemàtiques -enquestes, tests, imatges, referències- prenen un gran valor. Cal ser imaginatives!

Un dels objectius principals des de l'inici és el confort climàtic. L'estudi solar permet veure la incidència en les diferents orientacions per decidir la configuració i materialització dels espais d’ombra, llum i aixopluc. Tres factors que es tradueixen en qualitats espacials i materialitats diferents; persianes de fusta regulables i tractades per l'ombra; llum amb policarbonat translúcid que permet il·luminar de forma difosa per la llum i coberta d’OSB i xapa grecada en el cas de l'aixoplic.

Així doncs, el projecte es formalitza amb un cos principal suportat amb una estructura vertical mínima sobre una coberta més robusta, que “flota” sobre els pilars. El contacte amb la casa es realitza amb un lluernari que cobreix tota la primera crugia i permet il·luminar l’entrada a la casa i donar llum a l’espai.

Al cos principal s’annexen dos estructures: a oest, d’on ve la principal incidència solar, l’estructura que permet donar ombra; i a la banda oposada, més ombrívola i tranquil·la, un divan ben ample per seure o estirar-se, mirant sempre a l’espai de tarima o al jardí.

Construcció

Donada la posició de l’espai, encarada a nord i amb forta humitat, el conjunt es configura a partir d'una estructura vertical metàl·lica d’acer inoxidable i una estructura horitzontal de fusta de pi amb acabat d’OSB en l’entrebigat que permet suportar la placa de coberta.

El joc de materials doncs, es resol entre la fusta de l'aixopluc, el metall com a element de contacte amb el terreny i estructura dels annexos i el policarbonat i les persianes de fusta més fosca, que treballen per un control de la llum i ombra. A la façana nord, connectant amb el jardí, es col·loquen també dues persianes extres per el sol de tarda que supera l’oest i incideix, casi horitzontal, en plena tarima. Aquesta façana es remata amb un frontal de policarbonat que emmarca les vistes al jardí.

Conclusió

A les acaballes de l'estiu, l'espai ja està apunt per convertir-se en el nou nucli de vida del pati i donar refugi a les múltiples activitats que hi duran a terme petits i grans.

Un cafè al sol del matí mentre la canalla juga, una partida de cartes protegits del sol de tarda, una estona de lectura en el divan, la recollida de totes les joguines i mals endreços en l'espai d'emmagatzematge... quin munt de possibilitats!

Però... aquí no acaba la nostra tasca! Com en tot procés on la participació ha estat activa des d'un inici, cal una revisió final conjunta amb la família. Revisar com ens hem sentit al llarg de totes les fases, els punts forts i debilitats del resultat final, anècdotes i noves idees.

Així, tanquem un projecte contentes i seguim aprenent dia a dia!