top of page

Reforma d'una terrassa a Blanes

Blanes, 2020

Els mesos de confinament viscuts, juntament amb l’arribada del bon temps, han posat més en evidència que mai la importància i necessitat de treballar per espais exteriors dignes que aportin la possibilitat d’evadir-se dins del propi habitatge. En la majoria d’habitatges existents, aquests espais han quedat en segon pla i es presenten de forma nua i fins i tot residual.

 

Per altra banda, no és una sorpresa que l’augment en tamany i importància dels nuclis urbans hagi comportat una davallada de les poblacions d’espècies animals i vegetals associades tradicionalment a la terra. Paviments durs en carrers i cobertes, manca d’espais pròpies per a la reproducció dels animals, vegetació monòtona... És per això que creiem essencial incorporar estratègies que permetin que la trama urbana funcioni com un gran ecosistema que permeti una major riquesa d’espais verds de diferent tipologia i faciliti l’assentament dels animals. Trobar les eines per, mica en mica, poder viure en ciutats més habitables.
 

Així doncs, hem treballat conjuntament amb la família per tal de repensar els espais de la terrassa i recuperar-la com a espai de vida més sa, còmode i ple de possibilitats per totes.

IMG_20200703_124740.jpg

Projecte

El primer concepte sobre el qual us volem parlar sobre els espais exteriors és l'habitabilitat i el seu acondicionament perquè s'omplin de vida. Per a que això sigui possible és essencial treballar el confort d'aquest espai i incloure les condicions climàtiques exteriors a la base del projecte. Sols així podrem dissenyar espais habitables on estar a gust sigui quina sigui l'època de l'any. 

Així, la geometria del projecte ha estat el resultat d'un estudi de l'impacte solar i les ombres en l'espai al llarg de les estacions. Buscant la protecció del sol de Sud a l'estiu però permetent la seva entrada a l'hivern.

 

La diagonal que defineix la línia d'ombra dona lloc a la creació de diferents ambients i possibilitats dins d'un mateix espai. Obre el ventall de les activitats que poden compartir l'espai ja que permet diferents graus de privacitat, de llum, de mobiliari... Així, mentre uns juguen a cartes a l'ombra, la canalla fa jocs d'aigua al sol i fins i tot podem penjar una hamaca per fer la migdiada en un raconet més tranquil!

Per altra banda, i davant la necessitat de certa privacitat vers els alts edificis del davant,  un entramat de fusta reforça la direccionalitat del projecte i aporta la infraestructura perquè diferents tipus de plantes es facin seva la terrassa alhora que es desdibuixen les visuals.

Construcció

La voluntat present en molts dels nostres projectes de treballar amb construcció en sec que permeti una reversabilitat total de l'obra al llarg del temps fa possible, també, que tarima i entramat de fusta s'alcin ràpidament i que en una setmana la construcció estigui enllestida i l'espai apunt per l'estiu.

Pel que fa a la materialitat, molt mediterrània, pren protagonisme la fusta com a element estructural. L'ombra recau en un joc entre el canyís i una xarxa de pescadors re-utilitzada de la pèrgola preexistent que evoca al caràcter marítim de la zona i a la qual la família té especial estima. 

Conclusió

Sols en els primers dies la terrassa es va convertir en el focus d'activitat de la casa convertint-se en escenari d'esmorzars, de manualitats, de jocs, de migdiades a l'hamaca... en una gran finestra perquè la natura entri dins de casa!

Ara toca donar forma a un hort urbà que permeti una major diversitat de plantes i que, mica en mica, la vegetació vagi prenent vida i fent-se seu l'entramat de fusta. Mentrestant, el Tigre, el gat de la casa, hi va fent de les seves i investigant el seu nou espai de joc.

bottom of page