Casa TiNú
Reforma i Rehabilitació energètica
S'Agaró, 2022
"Aviat serà fosc.
Semblen més lentes les hores i, en silenci, faig altre cop el vell recorregut de mi mateix.
Que poc espai necessitem per viure i per comprendre."
Miquel Martí i Pol
Una llar on les hores passin lentes i abriguin -o refresquin, que les estacions i el temps són mudadisses-, on connectar i desconnectar. L'encarrec? Convertir aquesta casa en un refugi de la ràpida vida de la ciutat i un espai amable i obert on fer-se gran.
Projecte
A partir de petites intervencions es busca retornar a la llar l’essència austera i lluminosa que caracteritza els habitatges mediterranis on el protagonisme recau en les formes pures, els colors clars i els materials naturals com ara la fusta. Aquestes estratègies, juntament amb l’ampliació del què és l’actual sala d’estar i reconfiguració d’aquesta, permetran que la casa preexistent es converteixi en una llar més agraïda per al descans i desconnexió.
L’espai preexistent es presentava carregat a nivell de materials i cromàtica, fet que constrastava amb la privilegiada situació de la casa en un entorn de suau brisa marina i llum blanca.
La pesantor de l'estat actual es traduïa també en la rigidesa del mobiliari i l'espai interior, fragmentat en petites sales amb poc potencial d'ús. Així, el projecte parteix d'adaptar de forma senzilla la cada ja preexistent a les necessitats dels nous habitants.
Per altra banda, i davant l’emergència climàtica i energètica que estem vivint, la rehabilitació i reforma d’edificis preexistents no és pot limitar a aspectes espacials sinó que és essencial centrar esforços en rehabilitar energèticament aquestes construccions per a fer-les més resilients i autosuficients. Les estratègies que utilitzarem en aquest cas són:
✅Substitució dels elements d’il·luminació per llums LED de baix consum.
✅Substitució de les finestres existents amb poca capacitat aïllant per noves fusteries amb ruptura de pont tèrmic.
✅Substitució del sistema energètic actual per equipaments captadors d’energia de renovable. En aquest cas, s’incorpora un sistema de plaques solars fotovoltaiques i un equip d’aerotèrmia.
Amb aquestes intervencions hem aconseguit reduir el 84’6% del consum d’energia de l’habitatge i per tant aconseguir un estalvi econòmic bastant important.
Però no només això! El consum del sector domèstic genera un 40% de les emissions de CO2 a Europa així que veure que a partir d’intervencions de rehabilitació energètica podem arribar a reduir un 87’5% les emissions com en aquest cas ens anima a creure encara més en el potencial de canvi i millora que hi ha en el parc residencial ja construït.