Pati d'en Carles i la Sole

Cardedeu, 2017-2019

Projecte per una família a Cardedeu, en un pati privat. L’habitació dels pares queda en planta baixa, de manera que per sortir al pati cal travessar sempre l’estança. Això resulta invasiu, i ens plantegen poder establir una baixada de la sala d’estar, situada al primer pis, permetent així una circulació alternativa més comunitària.

Com sempre, treballem uns tallers inicials amb tota la família per veure voluntats i desitjos de totes, i eliminar rols i opinions dominants. El projecte doncs, vol anar més enllà d’una simple escala, sinó que aquesta es converteixi en un element que doni activitat(s) al pati i l’ompli de vida.

El projecte conté dos parts ben diferenciades; una base estereotòmica, densa, que conforma tota una plataforma d’on arrenca l’escala, i una continuació lleugera, tectònica, que puja fins a un nou balcó que connecta amb el 1r pis. L’escala es col·loca en diagonal, creant dos espais diferenciats; un més públic, familiar, i un altre més recollit, privat, just a la sortida de planta baixa, per l’habitació dels pares.

Projecte

La fase projectual han estat pràcticament 2 anys, amb tallers de co-creació amb la família, i molt treball conjunt per definir la multiplicitat d’espais que ofereix el projecte. El seu joc material i cromàtic es troba en relació amb les voluntats de la família, l’entorn existent i una clara inspiració mediterrània.

Construcció

Aixequem la base estereotòmica. Concentrem tota la obra humida en una sola fase, on assentem les diverses plataformes inicials i on es suportarà l’escala. Acabem l’espai d’emmagatzematge i ja intuïm la divisió d’espais que tindrem al pati.

 

En una segona fase construïm sobre el basament l'estructura lleugera de fusta i acer que sosté l'escala i genera un filtre que dona lloc a un seguit de jocs visuals i espacials abans inexistents en el pati original.  

Conclusió

El contrast amb la base massissa de formigó dota de lleugeresa l’estructura superior. Amb una bona combinació de materials s’aconsegueix dotar de calidesa un pati que abans quasi ni s’utilitzava. Els nous recintes generats permetran a la família gaudir de diferents maneres aquest nou espai de trobada. Ja s’intueixen els matins de primavera al sol.   

    

Arquitectura de Contacte forma part del Col·lectiu Eixam, on també hi comparteixen espai de treball:

ESTOL Whatsapp.jpg
_LOGO NET I DEFINITIU.jpg
WhatsApp Image 2019-01-31 at 19.27.52.jp
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon